Днес нашият гост-автор Станимир Михов ни разказва подробно за , за

...
Днес нашият гост-автор Станимир Михов ни разказва подробно за , за
Коментари Харесай

За важността на алкалните храни

Днес нашият гост-автор Станимир Михов ни споделя в детайли за , за признаците, по които да разпознаем, че е налице дисбаланс, и за методите (с съответни храни), по които можем да се погрижим за здравето си.

Какво е рH? Определение, алкални храни

pH (potential hydrogen или „ евентуален водород ”) е индикатор, който мери съотношението на позитивно заредените (киселинни) и негативно заредените (алкални) водородни йони в един разтвор. Човешкият поддържа непрекъснато рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,4. Това pH се счита за неутрално с доста лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, над 7 е алкално).

Храни, които изместват стойностите на pH в алкална среда, наричаме алкални храни. А такива, който намаляват pH стойносттa в организма ни, назоваваме киселинни. на алкални храни оказва помощ на тялото ви да се поддържа в алкално положение, като по този метод:
Повишава енергията и ;, тъй като зеленчуците съдържат доста ензими и фибри;Засилва имунитета, подтиква оздравителните и регенерационни процеси в тялото.
Как работи алкално-киселинният баланс в организма ни?

Всяка храна, която одобряваме в тялото ни, води до киселинност или алкалност. Дали една храна е алкална или киселинна, се дефинира от минералното ѝ наличие. Така да вземем за пример едни от алкалообразуващите детайли са калий, натрий, , , желязо, а киселинообразуващи са фосфор, сяра, хлор, йод, манган.

Как да контролираме алкално-киселинния си баланс?
При банкет на мощно киселинна храна може да прибавим и мощно алкална, с цел да реализираме баланс. Например за една свинска пържола добър вид за баланс е огромна салата, включваща високо алкални зеленчуци (спанак, броколи, авокадо);Като заобикаляме или редуцираме храни, които имат високо киселинен състав;Като спортуваме и се движим повече – по този начин  ни ще се ускори и тялото ни ще обработва и употребява храната по-ефективно.
Алкална вода

Лесен метод да се възвърне алкално-киселинният баланс в организма е приемът на високо алкална вода, т.е. pH е добре да варира сред 9,5-10. Голямото количество негативно заредени йони я прави мощен антиоксидант. В допълнение, пиенето на йонизирана алкална вода може да помогне за неутрализирането на киселините и за изчистването на свободните радикали от тялото. Другият елементарен метод за алкализиране на вода са каните за филтриране на вода.

Как да измерим pH в организма си?

Много елементарен метод за премерване на киселинно-алкалния баланс в организма са pH тест лентите – намират се в био магазини и в някои аптеки. С тях посредством тест на урина или слюнка можете да получите информация в какви граници е вашето моментно pH.

Алкална диета. Основни храни

За да осигурим  на организма си, тя е целесъобразно да бъде формирана от приблизително 60-80% алкални и 20-40% киселинни храни.  набляга на консумирането на
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР